Forum Renault Clio
http://klubrenaultclio.pl/

Fabryczne radio z CD nię włącza się
http://klubrenaultclio.pl/viewtopic.php?f=29&t=1594
Strona 1 z 1

Autor:  hipeck [ 2017-12-17, 12:21 ]
Tytuł:  Fabryczne radio z CD nię włącza się

Sterowane z kierownicy. Bezpiecznik ok. Zabudowane w kokpicie fabrycznie. Czy ma w środku dodatkowy bezpiecznik? Jak go wyjąc z deski i sprawdzić. Mnie nie przeszkadza, bo nie używam, ale wnuki marudzą jak jedziemy na wycieczkę. pozdr

Autor:  Pejo [ 2017-12-17, 16:30 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Sprawdź bezpiecznik od podgrzewania lusterek- radio jest zasilane tym samym obwodem.

Autor:  hipeck [ 2017-12-17, 18:16 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Lusterka mam niepodgrzewane. pozdr

Autor:  sokol [ 2017-12-17, 19:10 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

hipeck pisze:
Jak go wyjąc z deski
dwa cienkie wkrętaki wsuwasz w dziurki i pociągasz z tej strony co je wsadziłeś

Autor:  hipeck [ 2017-12-17, 22:26 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Dzięki, będę próbował. pozdr

Autor:  Bogdan61 [ 2017-12-17, 22:35 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

sokol pisze:
hipeck pisze:
Jak go wyjąc z deski
dwa cienkie wkrętaki wsuwasz w dziurki i pociągasz z tej strony co je wsadziłeś

Mogą być też takie "druciki":

Obrazek

Autor:  hipeck [ 2017-12-17, 22:43 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Pewnie jeszcze lepsze niż wkrętaki. Przypuszczam, że trzeba te "drucki" przed wyjęciem radia odchylić na zewnątrz albo do wewnątrz , bo pewnie sa tam jakieś zaczepy. Dzięki i pozdr

Autor:  Bogdan61 [ 2017-12-17, 23:41 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Nie trzeba ich odchylać, wystarczy je włożyć i wyjąć radio (po ich włożeniu w dedykowane otwory, zaczepy się odblokują).

Autor:  hipeck [ 2017-12-18, 14:55 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Dzięki za info. Znalazłem takie na Alle i kupiłem. pozdr

Autor:  hipeck [ 2017-12-23, 16:24 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Wyciągnąłem radyjko, ale nie ma bezpiecznika. Chyba,że jest ukryty wewnątrz, ale to już za wysokie schody dla mnie. pozdrawiam Światecznie.

Autor:  Pejo [ 2017-12-23, 17:04 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

To, że nie masz podgrzewanych lusterek nie oznacza, że nie masz tam bezpiecznika ...sprawdź to kolego jeszcze raz. Wzajemnie.

Autor:  hipeck [ 2017-12-23, 18:32 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Wziąłem do domu klapkę od bezpieczników, więc zobaczę gdzie on siedzi, sprawdzę jutro i dam znać. pozdr

Autor:  hipeck [ 2017-12-24, 22:32 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Sprawdziłem bezpiecznik o którym pisałeś. Jest ok. Po wyjęciu gasnie zegarek, który zaświeca się w pierwszym połozeniu kluczyka. Radio jeśli pamiętam działało zawsze, nawet bez kluczyka w stacyjce. Sprawdziłbym jeszcze czy jest napięcie w kostce. Mam miernik, ale nie bardzo wiem jak to zrobić . pozdr

Autor:  xlar [ 2018-01-19, 11:25 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Podjedź do sokoła. Jesli nei wiesz, to będzie bezpieczniej.
Jeśli chcesz mierzyć napiecie samemu, to:
1) wysuń radio
2) miernik uniwersalny ustaw na pomiar napiecia do 20V prądu stałego (zdaje się prosta kreska i kropki przy wartościach na pokrętle, byle nie po stronie falki)
3) podpiąc przewody do pomiaru napięcia - czarny do COM, czerwony do gniazda z symbolem V (byle nie do gniazda 10A, bo zrobisz zwarcie)
4) Napięcie mierzymy podłączając wolne końce przewodów do złacz w kostkach ISO. Czarny miernika do czarnego gróbego przewodu w rogu kostki zasilającej. Czerwonym sprawdzamy zasilania na przewodach dochodzących do kostki (interesują nas +12 stałe i +12 po stacyjce). Najczęsciej są to kolory żółty i czerwony. Na jednym z nich napięcie masz cały czas z akumulatora, na drugim po przekręceniu zapłonu.

Obrazek

Autor:  Pejo [ 2018-01-19, 15:40 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Jak żarówkę będzie miał wymienić to też kolega będzie do ASO musiał jechać ? To po co to forum ? A teraz na poważnie. Kostka ma standard ISO, więc jak nazwa wskazuje jest identyczna dla każdego radia i wyjścia zasilania w aucie wyposażonego w ten standard, aby to sprawdzić miernikiem czy sondą z żarówką należy; jeden koniec sody miernika trzymać na masie (zielona strzałka) a drugi koniec sondy miernika na potrzymaniu zasilania +12V (pomarańczowa strzałka) - to stałe zasilanie. Niebieska strzałka to +12V pojawiające się po włączeniu radia/ zapłonu. U ciebie będzie to czarny i żółty (stałe zasilanie) oraz czarny i czerwony.
Załącznik:
2018-01-19_153406.jpg
2018-01-19_153406.jpg [ 53.99 KiB | Przeglądany 13202 razy ]

Autor:  hipeck [ 2018-01-19, 23:33 ]
Tytuł:  Re: Fabryczne radio z CD nię włącza się

Dzięki. Będzie cieplej to spróbuję. Na razie mnie zmogło choróbstwo. pozdr

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/