Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-11-16, 19:29

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2017-12-17, 12:21 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Sterowane z kierownicy. Bezpiecznik ok. Zabudowane w kokpicie fabrycznie. Czy ma w środku dodatkowy bezpiecznik? Jak go wyjąc z deski i sprawdzić. Mnie nie przeszkadza, bo nie używam, ale wnuki marudzą jak jedziemy na wycieczkę. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 16:30 
Offline
Expérimenté
Expérimenté

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 689
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 126
Otrzymał: 141
Sprawdź bezpiecznik od podgrzewania lusterek- radio jest zasilane tym samym obwodem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 18:16 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Lusterka mam niepodgrzewane. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 19:10 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1166
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 117
hipeck pisze:
Jak go wyjąc z deski
dwa cienkie wkrętaki wsuwasz w dziurki i pociągasz z tej strony co je wsadziłeś

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 22:26 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Dzięki, będę próbował. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 22:35 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-09, 23:37
Posty: 1806
Wiek: 57
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: K9K
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 315
Otrzymał: 190
sokol pisze:
hipeck pisze:
Jak go wyjąc z deski
dwa cienkie wkrętaki wsuwasz w dziurki i pociągasz z tej strony co je wsadziłeś

Mogą być też takie "druciki":

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 22:43 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Pewnie jeszcze lepsze niż wkrętaki. Przypuszczam, że trzeba te "drucki" przed wyjęciem radia odchylić na zewnątrz albo do wewnątrz , bo pewnie sa tam jakieś zaczepy. Dzięki i pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-17, 23:41 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-09, 23:37
Posty: 1806
Wiek: 57
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: K9K
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 315
Otrzymał: 190
Nie trzeba ich odchylać, wystarczy je włożyć i wyjąć radio (po ich włożeniu w dedykowane otwory, zaczepy się odblokują).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-18, 14:55 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Dzięki za info. Znalazłem takie na Alle i kupiłem. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-23, 16:24 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Wyciągnąłem radyjko, ale nie ma bezpiecznika. Chyba,że jest ukryty wewnątrz, ale to już za wysokie schody dla mnie. pozdrawiam Światecznie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-23, 17:04 
Offline
Expérimenté
Expérimenté

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 689
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 126
Otrzymał: 141
To, że nie masz podgrzewanych lusterek nie oznacza, że nie masz tam bezpiecznika ...sprawdź to kolego jeszcze raz. Wzajemnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-23, 18:32 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Wziąłem do domu klapkę od bezpieczników, więc zobaczę gdzie on siedzi, sprawdzę jutro i dam znać. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-12-24, 22:32 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Sprawdziłem bezpiecznik o którym pisałeś. Jest ok. Po wyjęciu gasnie zegarek, który zaświeca się w pierwszym połozeniu kluczyka. Radio jeśli pamiętam działało zawsze, nawet bez kluczyka w stacyjce. Sprawdziłbym jeszcze czy jest napięcie w kostce. Mam miernik, ale nie bardzo wiem jak to zrobić . pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-01-19, 11:25 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 634
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 42
Otrzymał: 43
Podjedź do sokoła. Jesli nei wiesz, to będzie bezpieczniej.
Jeśli chcesz mierzyć napiecie samemu, to:
1) wysuń radio
2) miernik uniwersalny ustaw na pomiar napiecia do 20V prądu stałego (zdaje się prosta kreska i kropki przy wartościach na pokrętle, byle nie po stronie falki)
3) podpiąc przewody do pomiaru napięcia - czarny do COM, czerwony do gniazda z symbolem V (byle nie do gniazda 10A, bo zrobisz zwarcie)
4) Napięcie mierzymy podłączając wolne końce przewodów do złacz w kostkach ISO. Czarny miernika do czarnego gróbego przewodu w rogu kostki zasilającej. Czerwonym sprawdzamy zasilania na przewodach dochodzących do kostki (interesują nas +12 stałe i +12 po stacyjce). Najczęsciej są to kolory żółty i czerwony. Na jednym z nich napięcie masz cały czas z akumulatora, na drugim po przekręceniu zapłonu.

Obrazek

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-01-19, 15:40 
Offline
Expérimenté
Expérimenté

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 689
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 126
Otrzymał: 141
Jak żarówkę będzie miał wymienić to też kolega będzie do ASO musiał jechać ? To po co to forum ? A teraz na poważnie. Kostka ma standard ISO, więc jak nazwa wskazuje jest identyczna dla każdego radia i wyjścia zasilania w aucie wyposażonego w ten standard, aby to sprawdzić miernikiem czy sondą z żarówką należy; jeden koniec sody miernika trzymać na masie (zielona strzałka) a drugi koniec sondy miernika na potrzymaniu zasilania +12V (pomarańczowa strzałka) - to stałe zasilanie. Niebieska strzałka to +12V pojawiające się po włączeniu radia/ zapłonu. U ciebie będzie to czarny i żółty (stałe zasilanie) oraz czarny i czerwony.
Załącznik:
2018-01-19_153406.jpg
2018-01-19_153406.jpg [ 53.99 KiB | Przeglądany 5999 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-01-19, 23:33 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2017-12-16, 14:55
Posty: 57
Wiek: 70
Lokalizacja: kraków
Płeć: Nie określono
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1,2 16v 75km
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: małopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 7
Dzięki. Będzie cieplej to spróbuję. Na razie mnie zmogło choróbstwo. pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group