Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-11-16, 19:23

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2017-07-16, 22:03 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2017-07-16, 21:56
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: opolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 0
Witam. Niedawno kupiłem Renault Clio IV w wersji Alize z 2016 roku. Mimo, że jest w nim nawigacja, to nie wyświetla map, a tym samym nawigacja nie spełnia swojej roli :) Przedstawiciel, u którego kupowałem auto twierdzi, że trzeba wykupić licencję (około 1800 zł) a następnie mapy. Dzwoniłem do innych przedstawicieli Renault w Polsce i oni twierdzą, że wystarczy wykupić i wgrać same mapy. Czy ktoś może coś w tym temacie pomóc? Nie chce się pchać w koszty i kupować mapy, jeśli miałoby to mimo wszystko nie działać bez wspomnianej "licencji".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-17, 10:32 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
Jeśli kupowałeś w salonie nowe auto to wszystko ma działać, mapy mogą być nienajnowsze, ale mają być.
Gwarancję masz :?:

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-17, 14:49 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2017-07-16, 21:56
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: opolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 0
To nie było nowe auto. Używane z salonu. Jest tam jakaś mapa z 2013 roku, ale jest nieaktywna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-17, 16:55 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
pejcu pisze:
To nie było nowe auto. Używane z salonu. Jest tam jakaś mapa z 2013 roku, ale jest nieaktywna.

Reklamuj tam gdzie kupiłeś bo sprzedali Ci niesprawne auto.
Jak salon sprzedaje to ma wszystko działać.

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-17, 22:41 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2017-07-16, 21:56
Posty: 3
Płeć: Nie określono
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: opolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 0
Właśnie nie. Ten model ponoć został wypuszczony bez nawigacji, choć faktycznie ją ma :) Sprzedawca mówił mi, że trzeba ją aktywować (u nich to kosztuje 1800 zł). Inny dealer twierdzi, że wystarczy wgrać mapy. Pisałem do centrali Renault i odpisali mi tak:

"Szanowny Panie,
Dziękuję za kontakt z Infolinią Renault Polska.
Odpowiadając na Pańskie pytanie, uprzejmie informuję, że sprawa jest konsultowana ze specjalistą. Niezwłocznie po otrzymaniu odpowiedzi, zostanie Pan o niej poinformowany."

:D

Jakiś kabarecik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-18, 08:14 
Offline
Expérimenté
Expérimenté

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 689
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 126
Otrzymał: 141
I dla tego nigdy nie zakupie auta ze zintegrowaną nawigacją. Wole kupić TomToma nawet za 800zł i mieć dożywotnią aktualizację przez Internet niż się szarpać z serwisami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-18, 12:34 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
Pejo pisze:
I dla tego nigdy nie zakupie auta ze zintegrowaną nawigacją. Wole kupić TomToma nawet za 800zł i mieć dożywotnią aktualizację przez Internet niż się szarpać z serwisami.

Każdemu swoje ;)
Od kiedy mam fabryczną nawigację nie chcę już żadnej innej ;)

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-19, 07:49 
Offline
Expérimenté
Expérimenté

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 689
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 126
Otrzymał: 141
Do czasu az będziesz chciał ja zaktualizować :) Co kto woli Przyjacielu ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-19, 09:04 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
Pejo pisze:
Do czasu az będziesz chciał ja zaktualizować :) Co kto woli Przyjacielu ;)

już to robiłem, wszystko przebiega bezproblemowo ;)

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-19, 10:54 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-09, 23:37
Posty: 1806
Wiek: 57
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: K9K
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 315
Otrzymał: 190
Pejo pisze:
Co kto woli

Zgadza się :)
Ja nie mam fabrycznej nawigacji, więc mogę napisać tylko to, co słyszałem. Po zakupie auta z fabryczną nawigacją bardzo często trzeba ją już zaktualizować. Można to zrobić bezpłatnie w ciągu kilku miesięcy od kupna nowego samochodu i jest OK. Ale, już w kolejnych latach, za ponowne aktualizacje trzeba płacić.
Ja mało jeżdżę i nawigację GPS praktycznie używam tylko podczas wyjazdu na wakacje. Więc kupiłem sobie 6 miesięcy temu przenośną nawigację (Navitel) z mapami PL i całej EU wraz z bezpłatną dożywotnią aktualizacją map. W komputerze mam program do jej aktualizacji, który wyświetla mi powiadomienia, gdy są dostępne aktualizacje. Od zakupu aktualizowałem ją już kilkanaście razy, tylko w miesiącu czerwcu 7 razy (bo "pokazały" się nowe odcinkowe pomiary prędkości i uruchomiono nowe fotoradary). W moim przypadku taka przenośna nawigacja jest OK (bo autami jeżdżę po kilkanaście lat i gdybym miał fabryczną nawigację, to już po 2 latach byłaby nieaktualna bez płacenia za kolejne aktualizacje, a w następnych latach byłaby "gadżetem").
Ale gdybym użytkował auto tak jak np. Francuz, to fabryczna nawigacja byłaby dla mnie lepszą opcją.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-19, 19:13 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
Ja mam w tym samochodzie przez rok gratis.
Aleeeeeeeee, powiem Wam, ze w dawnych czasach gdy jeździłem z TomTomem na palmtopie Mio to mapy miały po kilka lat i dalej dawały radę ;)
Mówiąc najprościej zapłacić za aktualizację raz na 5 lat czyli jeden raz w mojej kadencji samochodów to jakoś dam radę ;)

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-24, 09:11 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 634
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 42
Otrzymał: 43
Dlatego mi podoba się patent że w VAG da się wrzucić np automapę zamiast fabrycznej navi :) Ja właśnie do Hołowczyca przywykłem. W sumie to teraz jeżdżę z navi na smartfonie i dla mnie jest ok. Specjalnie do tego celu zachowałem sobie starszy telefon (S3) i daje radę.
Docelowo myslę o wrzuceniua radia na bazie androida, co powinno połączyć radio i navi.

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-28, 16:52 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
Nawigacje fabryczne nic nie dają w Polsce. Ma być info o ruchu i blokadach i wtedy jest przydatna . Ujeżdżam 3 VW z Navi fabryczną i za każdą granicą mam info nawet o wypadku ba nawet o blokadzie z powodu rozlanego oleju na drodze i propozycję objazdu tylko w Polsce nic nie dziala. Do celu to mnie wszystko doprowadzi. Co mnie interesuje !? Wrzask jak jadę 100 km/h w mieście czyli jeszcze w lesie bo wyprzedziłem TIR a i nie widziałem znaku miejscowości ! Bo jest wypadek i nie chcę na autostradzie minąć zjazdu który uchroni mnie przed 4 godzinnym staniu w korku ! Navi ma zaproponować objazd ! Czemu to nie działa w Polsce !!!!????


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-29, 17:05 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
T.Raven pisze:
Czemu to nie działa w Polsce !!!!????

u mnie na fabrycznej działa, to jest opcja, która się chyba nazywa Tom Tom Traffic, znalazłem ją, załączyłęm i wszystko hula jak za granicą ;)

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-30, 22:33 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
Jak jest korek na A4 dostajesz propozycję objazdu np. przez obrzeża miasta ? Tak to działa za granicą.
W C5 miałem propozycje objazdu bo navi podała że pod Hamburgiem stoja auta bo rozlał się olej po stłuczce i auta stoją ... Navi proponowała a ja podejmowałem ostateczną decyzję. Jak jechałem Caravelle do francji to po zastosowaniu się do proponowanych objazdów w niemczech i informacji o korkach zaoszczędziłem jakieś 4 godziny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-31, 07:42 
Offline
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-02-24, 14:31
Posty: 2443
Wiek: 56
Lokalizacja: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Renault
Pojemność silnika: 1500
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 182
Otrzymał: 132
T.Raven pisze:
Jak jest korek na A4 dostajesz propozycję objazdu np. przez obrzeża miasta ?

tak, pani mówi wtedy "ponownie zaplanowano trasę z powodu zmian w ruchu drogowym" i są dwie opcje: anuluj i OK

_________________
http://www.klubrenaultclio.pl
Razem 185 koni i 1 pies
Na forum Renault Clio od 2004 roku
Potrzebujesz porady dotyczącej CB radia :?:
Kliknij w logo poniżej:

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-07-31, 12:46 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
No to renault wszystkich wykończy bo to u nikogo w Polsce nie działa. Wierz mi jeżdżę wszystkimi markami świata i testuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group