Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-10-20, 11:22

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2015-03-21, 20:22 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Witam,

Mam w instalacji elektrycznej jakiegoś 'pasożyta', który w kilka godzin potrafi rozładować akumulator do niemal zera. Zlokalizowałem obwód odpowiedzialny za pobór prądu (0.9A): bezpiecznik (25A) odpowiada symbolowi auta (rzut z góry) z 4-ema otwartymi drzwiami (prawy dolny róg w panelu w kabinie) i mam parę pytań:

1. Czy ktoś z Was posiada schemat tego obwodu - i co warto sprawdzić w pierwszej kolejności?

2. Co mnie trochę zdziwiło, to to, że ten sam symbol obwodu ma w książce obsługi przypisanych kilka obwodów (a w panelu są razem 3 takie: z 25A, 15A, i 10A bezpiecznikami) z różnymi funkcjami: oświetlenie wnętrza, kierunkowskazy, centralny zamek, tylna wycieraczka. Ten z 'pasożytem' zdaje się odpowiadać za oświetlenie w kabinie i centralny zamek (sterowany pilotem), ale nie tylko... już cieszyłem się, że usunięcie bezpiecznika załatwi doraźnie sprawę, ale przedwcześnie, ponieważ po usunięciu bezpiecznika, nie byłem w stanie odpalić auta... ewidentnie w tym obiegu siedzi solenoid, gdyż po podłączeniu słychać delikatne kliknięcie gdzieś w pobliżu panela bezpieczników...

Proszę o wskazówki jeżeli ktoś wcześniej przerabiał ten temat.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2015-03-22, 09:18 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1163
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 111
Popraw masy i wyczyść krańcówki

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2015-03-22, 10:20 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Ale gdzie konkretnie - akumulator i bezpieczniki czyściutkie, a żeby iść dalej potrzebny schemat obwodu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2015-03-22, 20:54 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2014-04-27, 13:48
Posty: 134
Lokalizacja: RK
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio3faza1
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: k9k 768
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 0
Otrzymał: 11
Jaćwing pisze:
Ale gdzie konkretnie

W drzwiach/słupkach i bagażniku, sprawdź czy nie świeci światełko np. w bagażniku o ile jest.

Na próbę wyjmij żarówki z oświetlenia wnętrza.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2015-03-22, 21:07 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Wszystkie żarówki sprawdziłem w pierwszej kolejności i to nie one...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-10-30, 22:57 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
W końcu zlokalizowałem problem: winowajcą jest aktywacja funkcji automatycznego blokowania drzwi. Jeżeli nie jest włączona, problem nie występuje.

Powstaje pytanie: czy ktoś się z tym zetknął i jeżeli tak, czy i jak można by niewielkim nakładem czasu i środków to naprawić - choć pogodziłem się już z losem i nie używam tej funkcji z tegoż właśnie powodu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-11-02, 00:08 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-01, 23:17
Posty: 1229
Wiek: 34
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1900
Typ silnika: F7P
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: dolnośląskie
Podziękował: 6
Otrzymał: 69
Prawdopodobnie do wymiany jest sterownik który tym steruje - nie wiem czy jest na to osobny moduł czy to siedzi w elektronice centralnej. Jednak sam sterownik czy bsi nie musi być do wymiany bo może być uszkodzony jakiś przewód i nie dostaje jakiegoś impulsu, że drzwi są zamknięte itp. Ale z reguły jak coś kradnie prąd to albo jest uszkodzony sterownik albo przewód magistrali CAN. Bez kompa raczej tego nie ogarniesz więc albo się przyzwyczaj albo oddaj auto do elektryka. Na odległość tu nic nie zdziałamy. Niestety, im nowsze auta tym mniej można zrobić samemu.

_________________
FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego
Broń KBKB - Krótki Bojowy Kij Bambusowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-08, 21:08 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Termi pisze:
Prawdopodobnie do wymiany jest sterownik który tym steruje - nie wiem czy jest na to osobny moduł czy to siedzi w elektronice centralnej.

Odświeżam temat gdyż mam chwilę... Zakupiłem przycisk, ale nie wiem gdzie szukać sterownika/modułu - droższa impreza i grzebania kupa - gra nie warta świeczki... Z innych drobnych mankamentów to podświetlanie obu przycisków szyb w lewych drzwiach nie działa - czy to może mieć związek, raczej mało prawdopodobne... (sprawdziłem przyciski po drugiej stronie i oba świecą)...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-08, 21:32 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-09, 23:37
Posty: 1788
Wiek: 56
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: K9K
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 302
Otrzymał: 179
Jaćwing pisze:
Z innych drobnych mankamentów to podświetlanie obu przycisków szyb w lewych drzwiach nie działa - czy to może mieć związek, raczej mało prawdopodobne... (sprawdziłem przyciski po drugiej stronie i oba świecą)...

Jeśli przyciski działają, tylko nie działa ich podświetlenie, to przepaliły się w nich diody (czyli usterka "kosmetyczna").


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-08, 22:01 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
No właśnie nie - chciałbym, by była kosmetyczna... sprawdziłem podłączając przyciski z lewych drzwi do prawych - podświetlenie tam działa, więc ewidentnie do prawych drzwi prąd nie dochodzi do podświetlenia...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-10, 07:11 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 623
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 40
Otrzymał: 39
Kostka drzwi sprawdzona?

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-11, 22:39 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Znaczy sprawdziłem ciągłóść od wtyczki w drzwiach do wtyczki przycisków.
W jednej jest ciągłość we wszystkich przewodach, w drugiej we dwuch nie ma - ale podświetlenie w obydwu przyciskach nie działa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group