Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-10-20, 12:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2017-06-07, 00:33 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Witam
Sytuacja jak w temacie, nie pamiętam czy kiedykolwiek słyszałem, by się załączył wiatrak, a kontrolka parę razy szybowała ponad normę (tylko w korkach).
Sprawdziłem przekaźnik i niby działa...
Sprawdziłem sam wiatrak - działa gdy się np. wypnie przekaźnik i zewrze styki. Sprawdziłem prąd na dojściu do przekaźnika przy grzejącym się już silniku: jedynie ok. 1.4V, więc chyba zbyt mało by przekaźnik się załączył? Dlaczego, skoro silnik taki gorący? Czujnik temperatury chłodziwa w silnik wymieniałem niedawno.
Co to może być?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-07, 08:40 
Offline
Avancé
Avancé
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2015-09-03, 08:25
Posty: 65
Wiek: 28
Lokalizacja: Toszek
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1400
Typ silnika: E7J
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 8
czujnik w chłodnicy

_________________
My CLiO -> http://www.klubrenaultclio.pl/viewtopic.php?t=861
-> https://www.facebook.com/CLIO-by-Kape%C4%87-756711281031872/
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-07, 08:56 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Hm... szukałem i nie znalazłem, a i z tego co czytałem, to nowsze auto nie mają już tych czujników... jeżeli by był, to gdzie może być i jak wygląda?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-07, 13:33 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1163
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 111
W głowicy z przodu, trzy piny, czarny

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-07, 20:07 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
OK, dzięki panowie, znalazłem, u mnie wygląda to egzotycznie: miedziana spiralka + opornik w metalowej osłonce... (dodałbym fotkę, ale nie widzę opcji)... wtyczka 2 bolce... przylega do żeberek chłodnicy... oczekiwałem, że będzie podobny do czujnika chłodziwa w silniku. Przetestuję go i w razie potrzeby zamówię na wymianę i dam znać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-08, 06:29 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1163
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 111
Jaćwing pisze:
znalazłem
:D :roll:

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-08, 09:07 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Dziwna sprawa - wiatrak nie załącza się ani po wymontowaniu (otwarty obwód), ani po zwarciu wtyczki... - co jest?
Sam czujnik nie reaguje na temperaturę, więc podejrzewam, że wyzionął ducha.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-06-08, 09:26 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-09, 23:37
Posty: 1788
Wiek: 56
Lokalizacja: Katowice
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: K9K
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: śląskie
Podziękował: 302
Otrzymał: 179
Jaćwing pisze:
Sam czujnik nie reaguje na temperaturę, więc podejrzewam, że wyzionął ducha.

Niewątpliwie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-04, 22:34 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 49
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Witam po dłuższej przerwie.
Problem pozostaje nierozwiązany po wymianie czujnika na inny (uZywany, ale sprawdzony) - jest to samo.
Wiatrak jednak załacza się:
1) kiedy załączam kimatyzację,
2) gdy wypnę wtyczkę od czujnika temperatury silnika.

Co tu by jeszcze sprawdzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group