Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-10-16, 05:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: 2017-02-08, 11:33 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2015-08-20, 20:15
Posty: 77
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1400
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: łódzkie
Podziękował: 0
Otrzymał: 2
Witam,

Teraz powracam z clio. Jak jest tak -10 to nie reaguje na przekręcenie kluczyka za pierwszym razem. Kontrolki się zapalają, gasną te, które powinny ale samochód nie reaguje, rozrusznik nie kręci słychać tylko jak gdzieś prąd dochodzi trzymając dalej kluczyk próbując zapalić. Za drugim razem odpala dosłownie od strzału. Rozrusznik był wymieniany półtora roku temu, a akumulator latem. Czyżby coś ze stacyjką się działo ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-08, 23:13 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Mam to samo na mrozie, a bliżej zera mam usterkę elektryczną spirala i odcina pedał gazu. Masz może podobnie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-08, 23:32 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2015-08-20, 20:15
Posty: 77
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1400
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: łódzkie
Podziękował: 0
Otrzymał: 2
Nie. Kontrolka usterki się nie wyświetla ani nie odcina pedału gazu. Kontrolki na zapłonie się zapalają, gasną te które powinny i z chwilą kiedy powinno odpalić się auto nie ma reakcji, rozrusznik nie kręci. Za drugim razem bez problemu odpala. Działo sie tak w te duże mrozy w styczniu potem był spokój i dziś w nocy kiedy znowu przymroziło ten sam numer.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-08, 23:37 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Mam identycznie plus usterka elektryczna. Obserwuje temat z nadzieją, że ktoś pomoże

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-09, 01:45 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-01, 23:17
Posty: 1229
Wiek: 34
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1900
Typ silnika: F7P
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: dolnośląskie
Podziękował: 6
Otrzymał: 69
Żeby wykluczyć stacyjkę, trzeba zobaczyć ,czy wychodzi prąd na przekaźnik rozrusznika. Jeśli wychodzi, to wiadomo, że to nie stacyjka. Drugi winowajca to przekaźnik rozrusznika (pod maską, ale nie pamiętam który, taki mały). Takie najprostsze rzeczy na początek

_________________
FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego
Broń KBKB - Krótki Bojowy Kij Bambusowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-09, 10:22 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2015-08-20, 20:15
Posty: 77
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1400
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: łódzkie
Podziękował: 0
Otrzymał: 2
Tylko u mnie jeśli nie zareaguje rozrusznik, to reaguje zawsze za drugim razem. I pytanie, czy w tym momencie będę w stanie zdiagnozować usterkę. Chyba, że dla świętego spokoju przeczyścić masy, wymienić ten przekaźnik i przeczyścić wsuwkę na bendixie. Rozrusznik ma półtora roku, więc myślę, że można go wykluczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-09, 23:21 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-01, 23:17
Posty: 1229
Wiek: 34
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1900
Typ silnika: F7P
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: dolnośląskie
Podziękował: 6
Otrzymał: 69
To sprawdzaj prądy wychodzące ze stacyjki lub przekaźnika za pierwsza próba :) rozbierz obudowę kolumny, namierz który przewód ze stacyjki odpowiada za rozrusznik, rano przyjdziesz, wepniesz się od razu probowka i spróbujesz. Jeśli napięcie będzie a brak reakcji rozrusznika to znaczy ze nie stacyjka i trzeba szukać dalej po obwodzie :)

_________________
FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego
Broń KBKB - Krótki Bojowy Kij Bambusowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 08:15 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
Oznacz sobie numerkami czarne przekaźniki a potem zamień je miejscami jak wszystko wróci do normy będziesz miał winowajcę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 10:16 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
T.Raven pisze:
Oznacz sobie numerkami czarne przekaźniki a potem zamień je miejscami jak wszystko wróci do normy będziesz miał winowajcę

Jesteś pewien, że tak można zamienić? nic nie uszkodzę dodatkowo? Na jakiej zasadzie miałoby to działać?

Dzisiaj znowu mrozik minus 10 i dopiero za 3x było słychać jak kręci, a tak samo cykniecie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 11:43 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1163
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 111
Popraw masowe styki i na rozruszniku +

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 13:18 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
3 małe czarne przekaźniki są identyczne a jeden z nich daje prąd na rozrusznik zamiana miejscami jest po to że może szwankować 1 i jak się poprawi po włożeniu 2 to wiesz co wymienić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 13:53 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
A wiesz które dokładnie miejsce odpowiada za rozrusznik?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 17:09 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
Po co ci to ? Ponumeruj pozamieniaj i bedziesz wiedział czy się coś zmieniło


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 18:44 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Dzięki, już zamieniłem miejscami, testuje. Teraz jak wracałem z pracy to znowu za pierwszym razem w ogolę nie zareagował na przekręcenie, ale przetrzymałem go w tej pozycji i zauważyłem, że dioda immo miga 2x szybciej niż jakby kluczyka w ogole nie było, za drugim razem już kręcił (dioda wtedy świeci się jednostajnie). Może to coś pomoże w diagnozie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 21:32 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-01, 23:17
Posty: 1229
Wiek: 34
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1900
Typ silnika: F7P
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: dolnośląskie
Podziękował: 6
Otrzymał: 69
Być może trzeba zrobić obejście przekaźnika rozrusznika - to jest dodatkowy przekaźnik i w zasadzie nie wiadomo po co on tam jest. Działa na bardzo podobnej zasadzie jak immobiliser, zwieranie go na krótko nie powoduje odpalenia rozrusznika. Jeśli tu zaczynają się problemy to wina już leży w sterowniku silnika, ale po co wymieniać sterownik, skoro immo będzie działało normalnie. Postaram się zernkąć który przekaźnik odpowiada za rozrusznik, podam Ci piny które zewrzesz na stałe i wtedy będziesz testował.

sokol pisze:
Popraw masowe styki i na rozruszniku +


chyba nie tędy droga

_________________
FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego
Broń KBKB - Krótki Bojowy Kij Bambusowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 22:51 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
A może chodzi o cewkę w kluczyku bo to częsta awaria i lutowanie pomaga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 23:12 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Termi pisze:
Postaram się zernkąć który przekaźnik odpowiada za rozrusznik, podam Ci piny które zewrzesz na stałe i wtedy będziesz testował.


Może być to zwarte na stałe?

Teraz byłem próbować odpalić i zapaliło bez problemu za 1x, a chciałem Wam to nagrać. Nie ma na to reguły. Jutro pewnie przed wyjazdem do pracy nie zapali :P co odpukać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-10, 23:27 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2015-08-20, 20:15
Posty: 77
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1400
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: łódzkie
Podziękował: 0
Otrzymał: 2
Tylko, że u kolegi pali się kontrolka od immo. U mnie gaśnie tak jak powinna i dopiero odpalam. Nawet jak gaśnie to rozrusznik nie zareaguje dopiero za drugim razem reaguje i odpala. Chociaż dziś odpaliłem go inaczej a mianowicie nie przekręciłem kluczyka energicznie tylko odczekałem jeszcze sekundke po zgaszeniu się tych kontrolek co powinny i delikatniej go przekręciłem i odpalił za pierwszym. Gdzieś może styki zaśniedziały. W nast tyg będę działał w tej sprawie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-11, 08:35 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
Immo nie blikuje kręcenia tylko zapłon.
Droga jest prosta jak jest cisza sprawdzamy czy dochodzi prąd na automat rozrusznika jak nie sprawdzamy przekaźnik jak nie ma wysterowania to sprawdzamy stacyjkę. Z przekażnikami jest tak że albo jak za długo kręcimy silnikiem to przez przegranie dostają przebicia albo jest przebicie spowodowane wilgocią . Jak jest problem rano warto wieczorem zabrać przekaźniki do domu by wyschły i rano założyć i jak będzie ok to wymiana


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-02-11, 11:24 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2015-10-20, 19:32
Posty: 111
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Udało mi się to nagrać:

Na początku miga immo szybciej i słychać tylko cykniecie

https://youtu.be/Wveky9TjF4k

Pozniej od razu kręci


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group