Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2019-08-20, 09:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2016-09-06, 09:18 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2016-09-06, 09:10
Posty: 5
Płeć: Nie określono
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: zachodniopomorskie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Witam
Panowie potrzebuje kilku szybkich informacji odnośnie klimy.
Nie działa mi klima, poczytałem kilka tematów odnośnie klimy i co nieco juz wiem.
Klima nie działa ( przycisk na panelu się świeci, kompresor podłączony na krótko działa, bezpieczniki w kabinie ok.)

Czytałem, ze muszę sprawdzić czujnik ciśnienia klimy. Gdzie sie on znajduje?
Czy pod maską jest jakiś przekaźnik/bezpiecznik od klimy?

Z góry dzięki

Auto;
Clio 2004
1,2 55KW
D4F 722


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-09-06, 11:26 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 10:06
Posty: 1170
Lokalizacja: w toku
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Typ silnika: 700 KM
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: śląskie
Podziękował: 59
Otrzymał: 121
A czynnik masz ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-09-06, 12:17 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2015-09-24, 21:59
Posty: 772
Wiek: 35
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: kujawsko-pomorskie
Podziękował: 167
Otrzymał: 209
Cześć. Temat przerabiałem jakiś czas temu. Jeśli masz osuszacz nie zabudowany w chłodnicy (można go wymontować osobno) to czujnik jest ok. 15 cm nad nim na przewodzie aluminiowym z powrotu układu. Średnica ok. 15 mm kolor czarny. Sprawdź najpierw to co kolega mówił o czynniku w instalacji. Jeśli go nie ma nie uruchomisz kilimy. Jeśli nie ma czynnika to masz wyciek. U mnie był pomiędzy chłodnica a skraplaczem. Nie do zdiagnozowania przy pomocy czujnika gazu i metody ultrafioletem, ponieważ po włączeniu klimatyzacji załączał się wentylator, który wszystko rozdmuchiwał a sam wyciek podczas nabijania klimatyzacji był niezauważalny nawet przez urządzenia serwisowe. Wyciek pojawiał się po rozgrzaniu układu a zwłaszcza skraplacza. Widać to było po rozebraniu skraplacza lub teraz po nabraniu doświadczenia wyłączeniu zasilania na wentylatorze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-09-06, 13:39 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2016-09-06, 09:10
Posty: 5
Płeć: Nie określono
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: zachodniopomorskie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Dzieki za odpowiedz, poszukam i zobacze co i jak.
Czynnik jest w ukladzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2016-09-06, 16:55 
Offline
Expert
Expert

Rejestracja: 2014-04-27, 13:48
Posty: 148
Lokalizacja: RK
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio3faza1
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: k9k 768
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: podkarpackie
Podziękował: 0
Otrzymał: 11
neh pisze:
Czynnik jest w ukladzie.

Ile?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-11-17, 01:11 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2017-11-15, 21:55
Posty: 5
Płeć: Nie określono
Samochód: Clio2faza2
Pojemność silnika: 1500
Typ silnika: 1,5dCI
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 1
Otrzymał: 0
Przyłącze się do tematu. Jakiś czas temu chciałem wymienić czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji. Czytałem w kilku miejscach, że można wymieniać na nabitej instalacji ponieważ czujnik jest zabezpieczony jakimś zaworkiem. Jednak podczas, gdy zacząłem luzować czujnik zaczął się z pod niego wydostawać prawdopodobnie olej z barwnikiem/kontrastem żółto-zielonym. Czy faktycznie mogę wymienić bez opróżniania układu? Nie wymieniłem bo nie byłem pewny czy sobie nie narobię jakiegoś problemu. Co radzicie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-11-17, 07:48 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1190
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 57
Otrzymał: 126
adek144 pisze:
faktycznie mogę wymienić bez opróżniania układu?
tak

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2017-11-23, 23:16 
Offline
Supérieur
Supérieur
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-01, 23:17
Posty: 1229
Wiek: 34
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Clio1faza2
Pojemność silnika: 1900
Typ silnika: F7P
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: dolnośląskie
Podziękował: 6
Otrzymał: 69
Trzeba szybko odkręcać. W pewnym momencie "zasyczy". Zaworek ten działa identycznie jak ten w kole, jak powietrze pompujesz.

_________________
FIAT - Fatalna Imitacja Auta Turystycznego
Broń KBKB - Krótki Bojowy Kij Bambusowy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-06-24, 23:18 
Offline
Débutant
Débutant

Rejestracja: 2017-10-16, 19:45
Posty: 24
Płeć: Nie określono
Samochód: Clio2faza3
Pojemność silnika: 1200
Rodzaj paliwa: benzyna
Województwo: wielkopolskie
Podziękował: 0
Otrzymał: 1
Ile gram czynnika wchodzi do Clio II 1.2 60KM ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group