Forum Renault Clio

SERDECZNIE WITAMY NA FORUM PRZYJAZNYM WSZYSTKIM ŚRODOWISKOM MIŁOŚNIKÓW SAMOCHODÓW W INTERNECIE I POZA NIM
Dzisiaj jest 2018-12-15, 02:53

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2018-10-07, 23:00 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 55
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Witam,
Dziś w trasie dopadła mnie awaria - wyskoczyłuy kontrolka 'check engine' + 'spiralka/symbol grzłaki' - pierwszy raz coś takiego widziałem... Zjechałem zaraz na postój gdyż się wystraszyłem... Po kilkunastu minutach po postoju wszystko znikło. Silnik benz., 1.2 16V + LPG, dotąd nie było problemów. Dopóki jechałem lokalnie, było OK, ale na autostradzie wyprzedzałem coś ok. 130km/h, i nagle wróciły kontrolki oraz poczułem ograniczenie mocy do ok 3,000rpm - więc mogłem jechać 80-100 km/h. Później 'spiralka/grzałka' znikła. Dojechałem do domu bez problemów, na wolnych obrotach i w miejskiej jeździe auto zachowuje się normalnie.
Z internetu wynika, że to błąd przepustnicy (obwód nastawnika przepustnicy/nieprawidłowy zakres wartości sygnału wyjściowego).
Czy może się z tym już zetknęliście i jak najlepiej podejść do tematu?
Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-08, 12:11 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 646
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 43
Otrzymał: 49
Mogą być 3 powody:
1) Kostka przy pedałach - żółta przy pedale hamulca która łączy wiązkę pedału gazu z czujnikiem hamulca
2) Przepustnica - mało prawdopodobne
3) Wytarte ścieżki potencjometru pedału gazu - trzeba sprawdzić jaki masz pedał i kupić inny (są 2 typy konstrukcji)

Zacznij od sprawdzenia połączeń przy pedałach. przepompuj pedałem gazu od zera do max marę razy na wyłączonym silniki i włączonym zapłonie. Jeśli na zapłonie przez 2 minuty od włączenia nic się nie pojawi, a przy pompowaniu pedałem (i sprawdzonych i oczyszczonych kostkach) wyskoczy błąd, to znaczy, że potencjometr się zużył. Ja swój za pierwszym razem reanimowałem - rozebrałem, oczyściłem ścieżki w środku, dogiąłem lekko te grabki co pracują na ścieżkach i było ok jakiś dłuższy czas.

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-08, 20:26 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 55
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Dzięki, xlar.

Tak też myślałem, przepustnica u mnie czyściutka i chodzi jak trzeba, lewe powietrze raczej nie bo obroty nie szaleją, więc najpewniej jakaś [tralala] elektryczna...

U siebie widzę tylko różową wtyczkę przy pedale hamulca - wyciągnąłem czujnik z wtyczki, lekko wyskoczył po delikatnym przekręceniu, rozebrałem... ale to zwykły załącznik świateł stop na sprężynce, a nie potencjometr (4-pin we wtyczce, VIMERCATI 427, czarno-biały)... Nic innego nie widzę przy pedałach - chyba że wyżej albo coś trzeba rozkręcać?

Wczoraj jeszcze skasowałem błąd. Ale dziś zrobiłem tak jak opisałeś, czekałem na zapłonie, a potem kilka razy wciskałem gaz i czekałem, i nie ma kontrolki (nie odpalałem/jechałem jeszcze). Może jutro będę miał okazję się przejechać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-10, 06:59 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 646
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 43
Otrzymał: 49
Przepustnica - to nie chodzi o czyszczenie tylko, ale stan elektrycznego silniczka krokowego który tam jest. W sumie opis błędu, co ciekawe, wskazuje na przepustnicę, a najczęściej problem jest z czujnikiem pedału gazu (potencjometrem). Problem zaczyna pojawiać się jesienią, kiedy spada temperatura i mamy dużo wilgoci. U mnie było na początku tak, że problem ustępował jak dmuchało ciepłym powietrzem na nogi i okolica pedałów się osuszała. :D

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-10, 07:12 
Offline
MODERATOR
MODERATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-03-24, 15:37
Posty: 1170
Lokalizacja: Kraków
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: inna
Rodzaj paliwa: inne
Województwo: małopolskie
Podziękował: 56
Otrzymał: 120
Przewody do przepustnicy sprawdź

_________________
A szyberdach jest?
-Tak, w podłodze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-11, 23:16 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 55
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
sokol pisze:
Przewody do przepustnicy sprawdź

Dzś sprawdziłem przewody przepustnicy, silnik pochodził troche, pogazoałem, jak narazie błąd nie wrócił.
xlar pisze:
) Wytarte ścieżki potencjometru pedału gazu - trzeba sprawdzić

Pamiętasz gdzie się znajduje/jak się do niego dostać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-14, 15:51 
Offline
Expérimenté
Expérimenté
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2014-04-15, 08:28
Posty: 646
Wiek: 30
Lokalizacja: Boat
Płeć: Mężczyzna
Samochód: inny
Pojemność silnika: 2000
Typ silnika: DW10C@163BHP/340Nm
Rodzaj paliwa: diesel
Województwo: łódzkie
Podziękował: 43
Otrzymał: 49
Wyjąć potencjometr spod pedału gazu lub cały pedał - w zależności od tego co masz w aucie. Odkręcić pokrywę potencjometru (panel boczny) i masz je przed sobą.

_________________
Były:
Escort 1997, SpaceStar 2001, Pug 1007 2006 ,Brava 2008, Fiesta 2009, Octavia tour 2010, Clio 2PH3 2004
Są:
Ford Mondeo (MK IV) 2011 2.0 TDCI 163HP340Nm - Połykacz kilometrów
Ford Fiesta 2017 (MK VII) 1.4PB 96HP125Nm - Miejski [tralala]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: 2018-10-19, 21:05 
Offline
Avancé
Avancé

Rejestracja: 2014-12-23, 18:15
Posty: 55
Lokalizacja: Planeta Ziemia
Płeć: Mężczyzna
Samochód: Thalia1faza3
Pojemność silnika: 1200
Typ silnika: 1.2 16V D4F
Rodzaj paliwa: LPG
Województwo: podlaskie
Podziękował: 16
Otrzymał: 0
Dzięki, narazie jest OK, problem od paru tygodni nie powrócił...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Hosted by Virtual-World
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group